E-pillereiden lopettaminen

Heippa kaikki ihanat naiset, siskot, tämä postaus on kaikille teille, jotka käytätte e-pillereitä, kaikille teille, jotka olette miettineet niiden terveysvaikutuksia, jotka olette harkinneet niiden aloittamista/lopettamista tai teille, jotka olette juuri lopettaneet.

Käytin e-pillereitä n. 6 vuotta ja harkitsin pitkään pillereiden lopettamista luonnollisen kuukautiskierron toivossa. Lopulta uskaltauduin lopettamaan ja onneksi tein niin. Nyt nautin elämästäni juurikin luonnollisen kierron, aidon, vähäisen ja kivuttoman vuodon ja toimivan hormonitoiminnan kanssa.

Matka tähän pisteeseen ei ollut nopea tai helppo, ja luottamus oman kierron palautumiseen rakoili ajoittain. Se, mitä olisinkin alussa kaivannut, oli vertaistuki ja tarinat muiden naisten kokemuksista pillereiden lopettamisesta. Haluaisinkin jakaa oman tarinani siitä, sekä avata myös luonnollisen hormonitoiminnan ja kuukautiskierron käsitteitä.

Tarinani ei ole esimerkki tai suositus siitä miten pitäisi toimia. Ja varsinkin, jos käytät e-pillereitä jonkin terveydentilan/sairauden hoitoon, älä lopeta pillereiden käyttöä ennen keskustelua ja vaihtoehtoja punnitsemista lääkärisi kanssa,  

Ootko valmis? Okei. Aloitetaan. Koitan pitää tekstin selkeänä ja ymmärrettävänä. Otsikoin jokaisen aihealueen, jotta sinun on helpompi etsiä haluamasi tieto.

Postauksen sisältö:

Kuukautisten alkaminen nuorena
E-pillereiden aloittaminen
E-pillereiden vaikutus hyvinvointiini
E-pillereiden lopettamisen syyt

E-pillereiden lopettaminen (ensimmäinen puolivuotta)
(toinen puolivuotta)
Lopettamisen vaikutukset tänä päivänä
Hormonitoiminta kierron eri vaiheissa (luonnollinen kuukautiskierto)
Estrogeenin poistuminen elimistöstä
E-pillereiden vaikutus hormonitoimintaan
E-pillereiden muut riskit

Matka ei ollut helppo, mutta sen arvoinen.
Ensimmäisen askeleen ottaminen on aina kaikista vaikein
ja jännittävin.

Kuukautisten alkaminen nuorena

Minulla alkoi kuukautiset muistaakseni 5. luokalla eli olin silloin 11-vuotias. Kuukautiseni alkoivat hyvin runsaina ja hyvin kivuliaina. Muistikuvani tuolta ajalta ovat vähäiset, mutta muistan viettäneeni kesälomaa mökillä kippurassa maaten kivuissani. Kuukautiset hakivat paikkaansa kaiken muun nuoren naisen kehityksen ohella.

Sairastuin kuitenkin 14-15-vuoden iässä syömishäiriöön ja painoni tippui radikaalisti jättäen myös kehitysvaiheessa olevat kuukautiset kokonaan pois. Ja tämähän on tietenkin luonnollinen kehon reaktio, kun se aistii ettei elimistön voimavarat riitä raskautumaan ja jättää näin ollen mahdollisuuden tulla raskaaksi pois. Painon noustessa takaisin normaalipainoon 15-16-ikävuoden tiimoilla, myös kuukautiset palasivat takaisin. Toisilla kuukautisten alkamiseen ja normaaliin hormonitoimintaan riittää, että kehon rasvaprosentti on 15%, mutta toisilla se voi vaatia 30% rasvaprosentin.

E-pillereiden aloittaminen

Hain e-pillerit muistaakseni heti ammattikoulun ensimmäisellä luokalla eli aika pian kuukautisteni uudelleen alkamisen jälkeen (ehkä vuosi eroa). Kaikista painavin syyni taisi olla se, että yksinkertaisesti luulin, että niiden käyttäminen kuuluu aloittaa. Muistan, että kouluterveydenhoitaja sanoi minulle kirjoittavansa tähän syyksi runsaat ja kivuliaat kuukautiset. En muista, että hän olisi kuitenkaan kyseenalaistanut tarvettani niille tai selittänyt, kuinka ne vaikuttavat omaan hormonitoimintaani ja millaiset riskit niillä on. Tästä syystä en itsekään osannut punnita ja pohtia vaihtoehtoja tai riskejä, tai osannut kyseenalaistaa tarvetta.

E-pillereiden vaikutus hyvinvointiini

Olen käyttänyt kahta eri hormonivalmistetta, josta toista käytin kolme vuotta ja toista toiset kolme vuotta. E-pillerit, joita käytin ensimmäiset kolme vuotta, vaikuttivat minuun hyvin vahvasti. Olin todella äkkipikainen, suutuin herkästi ja itkin myös todella paljon. Minulla oli myös vahva taipumus alakuloisuuteen.

En huomannut näitä piirteitä ennen kuin vaihdoin toiseen pilleriin. Muistan tässä kouluterveydenhoitajan sanoneen, että tämä on sama valmiste, mutta tuo edellinen oli "valio" ja tämä on "pirkka". Samaa tuotetta, mutta toisessa on panostettu enemmän ulkonäköön ja pakkaukseen. Suurin ero näillä valmisteilla oli kuitenkin sen sisältämä hormonin määrä, joka edellisessä pillerissä oli suurempi. Jälkimmäinen pilleri oli siis teholtaan ns. heikompi, eikä vaikuttanut niin vahvasti luonteenpiirteisiini. Minusta tuli vakaampi, en saanut enää samanlaisia raivo ja itkukohtauksia kuin ennen. Tämä merkittävä muutos sai minut miettimään kuinka paljon pillerit vaikuttavat mielialaamme, käyttäytymiseemme ja toimintaamme.

E-pillereiden käyttö ei vienyt pois kuukautiskipuja, vaan aina ennen kuukautisia rinnat tulivat kipeiksi, alavatsaan ja alaselkään särki sekä vuodon aikana oli välillä koviakin alavatsa kipuja. Vuoto oli välillä suurempaa välillä pientä tihkuttamista, ja välillä vei useamman päivän ja välillä vuoto tuntui kestävän vain hetken. Vuodon mukana tuli aika usein verisiä paakkuja, isompia ja pienempiä, sekä veri oli "sitkeää" ja usein rusehtavan punaista. Eli kuukautiset olivat aika vaihtelevat kaikin puolin.

En kokenut kummankaan valmisteen vaikuttavan suuresti painon, rasvan tai nesteiden kertymiseen kehoon. Eivätkä e-pillerit omasta mielestäni vaikuttanut esimerkiksi urheilusuorituksiin tai lihasten kasvattamiseen.

E-pillereiden lopettamisen syyt

Kiinnostuin 20 ikävuoden tienoilla enemmän ja enemmän kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja kiinnostukseni syvennyttyä, kävin miettimään sitä kaikista tärkeintä naisen hyvinvointiin vaikuttavaa tekijää: hormonitoimintaa.

Välttelin ruoan lisäaineita, välttelin mm. kosmetiikkaa ja pesuaineita, jotka sisälsivät elimistölle haitallisia aineita ja ksenoestrogeenejä (estrogeenia muistuttavia ja matkivia hormoneita, jotka voivat kertyä elimistöön ja aiheuttaa liiallista estrogeenin määrää elimistössä), mutta silti tukahdutin omaa hormonitoimintaani keinotekoisella valmisteella. Ja huomioi tässä kohtaa se, että minulla ei ollut mitään terveydellistä vaatimusta tälle valmisteelle. Jos esimerkiksi lääkäri on määrännyt sinulle e-pillerit tms. hoitomuotona johonkin sairauteen, tämä ei päde sinulla!! 

Varasin ajan kierukan asentamiseen, sillä ajattelin sen olevan parempi vaihtoehto, mutta se peruttiin k-taudin alkamisen takia. En tilanteen rauhoituttua saanut aikaiseksi varata uutta aikaa. Päädyinkin opiskelemaan enemmän naisen hormonitoiminnasta, joka minulle oli vielä yllättävän uutta tietoa, koska en muista kenenkään opettaneen aiheesta yleistietoa enempää. Ymmärsin kuinka hormoneiden tulisi toimia ja miten mikäkin hormoni vaikuttaa ketjureaktiona mihinkin, samalla opin ja ymmärsin mitkä ovat e-pillereiden vaikutusmekanismit. Päädyin lopettamaan e-pillereiden syömisen kokonaan. Ehkä lopettaminen olisi täytynyt tehdä eritavalla enkä suosittele muiden toimimaan samoin, mutta itse lopetin käyttämisen kuin seinään joulukuussa 2020.

E-pillereiden lopettaminen (ensimmäinen puoli vuotta)

Lopetin e-pillerit joulukuun 1. päivä vuonna 2020. Lopettaminen jännitti, koska en tiennyt miten elimistöni reagoi tähän muutokseen, tulevatko kuukautiset todella kivuliaina takaisin tai räjähtääkö akne (mitä minulla ei koskaan ole ollutkaan). Tiesin, että voi ottaa oman aikansa ennen kuin omat kuukautiseni palaavat. Sama asia kuin mies, joka saa tai ottaa testosteronia pidempiä aikoja ja suurempia määriä, joutuu lopettamisen jälkeen odottamaan palautuuko oma testosteronin tuotanto, joutuu myös nainen odottamaan omaa hormonitoimintaansa. Odotin kuukauden, odotin toisen ja kolmannen. Neljännen kuukauden jälkeen aloin miettimään, palaavatko kuukautiset koskaan takaisin.

Suurimmat vaikutukset pillereiden lopettamisella olivat valtavan voimakas alakuloisuus ja masennus. Muistan viettäneeni uuden vuoden sängyn pohjalla, koska minua ei yksinkertaisesti kiinnostanut nousta ylös, olla läheisten kanssa tai nostaa huulia hymyyn. Nämä voimakkaat tunteet tulivat aaltoillen, ehkä kuukautiskierron tietyssä vaiheessa, vetäen minut sängyn pohjalle. En enää tarkalleen muista kuinka kauan näiden tunteiden aaltoilu kesti, mutta ehkä ensimmäiset 3 kuukautta lopettamisen jälkeen.

Ihoni voi hyvin lukuun ottamatta otsalle ilmestyneitä pieniä näppylöitä, joiden olemassa olon muistan viimeksi ala-asteella. Ei muita näppyjä tai viitteitä pelkäämästäni aknesta.

En huomannut lopettamisen vaikuttavan mitenkään painooni tai kehon ulkomuotoihin. Treenit kulkivat normaalisti, lukuun ottamatta motivaation katoamista alakuloisuuden esiintyessä.

(toinen puolivuotta)

Kuukautisia ei vieläkään näkynyt. Puolen vuoden vaiheilla aloin vahvasti miettimään avun hakemista ja lääkäriin menemistä. Jokin löi silti rattaiden väliin enkä halunnut lääkäriin kuulemaan sitä kuinka saan uuden reseptin johonkin hormonivalmisteeseen, joka ehkä käynnistää oman hormonitoimintani. Olin tähän pisteeseen mennessä tehnyt päätöksen luottaa kivenkovasti omaan elimistööni ja antaa sille aikaa ja hoivaa, jotta se kykenisi adaptoitumaan tähän uuteen lääkkeettömään elämään.

Muutimme keväällä pohjoiseen ja tulevien työkuvioideni heittäessä härän pyllyä jäin työttömäksi, ja nautin siitä. Olin ensimmäistä kertaa monen vuoden opiskelun ja opiskelun ohessa tehdyn työn jälkeen lomalla 1,5 kuukautta. Pääsin vihdoin ja viimein rauhoittumaan, minulla ei ollut velvoitteita eikä aikatauluja kevään opinnäytetyö projektin jälkeen. Kehoni sai sen tarvitsemansa tauvon. Tutustuin meditaatioon ja synnyin omasta mielestäni sinä kesän alkuna kuin uudelleen. Löysin myös työn ja nautin kesästä!

Ei vieläkään muutoksia ihossa, otsan näppyjä lukuun ottamatta. Hiukset alkoivat rasvoittumaan nopeammin ja loppuvuodesta päänahkani alkoi kutisemaan ja hilseilemään, sekä hiusten kunto hieman heikkeni ja hiukset ohentuivat hiukan. Masennuksen kaltaisia oireita ei ollut enää havaittavissa alkutaipaleen jälkeen.

Lopettamisen vaikutukset tänä päivänä

Kuukautiseni alkoivat loppuvuodesta 2021, ja ne yllättivät minut täysin vaikka pieniä viitteitä siihen olikin! Kesti siis vuoden ennen kuin hormonitoimintani antoi konkreettisia merkkejä. Olin valtavan helpottunut, itkin onnesta. Olin kiitollinen keholleni.

Kuukautiset tulivat, mutta sitä seurasi taas tauko. Meni kaksi kiertoa enne kuin kuukautiset tulivat uudelleen. Tämän jälkeen kuukautiset tulivat joka toinen kierto. Ja tällä hetkellä minulla on muistaakseni kolmas tai neljäs kierto putkeen, ilman taukoja. 💗 Olen jo aika varma, että tällä linjalla jatketaan, jos ei sen suurempia elämänmuutoksia tai stressitekijöitä ilmaannu.

Kierrot ovat olleet tällä hetkellä todella säännöllisiä ja kuukautiset melko identtisiä joka kerta. Ennen kuukautisia olo voi olla väsyneempi ja voimattomampi ja alaselässä voi tuntua pientä särkyä, joka viittaa usein siihen että vuoto alkaa seuraavana päivänä. Vuoto on runsaampaa ehkä yhden päivän, jonka jälkeen se on vähäistä. Vuoto kestää 3-4 päivää. Yleensä vuodon ensimmäisenä päivänä alavatsassa tuntuu, ei niinkään kipua, mutta tietyn tyyppistä jomotusta. Vuoto on kirkkaan punaista ja ns. kevyttä, eikä vuodon yhteydessä tule samanlaisia paakkuja kuin pillereiden käytön aikana.

Pelkäämiäni kuukautiskipuja ei ole siis ilmaantunut eikä vuotoa ole ilmaantunut kesken kierron eikä vuoto ole myöskään erityisen runsasta. Akne ei ole puhjennut. Mieliala on kaiken kaikkiaan vakaampi eikä alakuloisuutta ja masennuksen piirteitä ole esiintynyt. Hiusten kunto on parantunut oikeanlaisen päänahan hoidon ja luonnollisten pesuaineiden myötä. Paino on noussut +4kg kevään aikana, mutta siihen on vaikuttanut myös runsaampi syöminen. Treenit kuntosalilla ovat kulkeneet hyvin ja kevään-kesän aikana on tapahtunut pitkästä aikaa myös kehitystä.

E-pillereiden lopettaminen ei vienyt pois säännöllisyyttä tai tietoisuutta kierron vaiheista tai kuukautisten alkamisesta. Lopettaminen sen sijaan on vahvistanut yhteyttä omaan kehooni ja kiertooni. Osaan kuunnella kehoani, tunnen kierron eri vaiheet mielialani ja energisyyteni vaihteluiden avulla. Vuoto ei vain ilmaannu joku päivä yllättäen vaan kierron loppupuolella ilmaantuu tietyn tyyppistä valkovuotoa, olo on väsyneempi ja vetäytyneempi, kaipaan enemmän rauhallista liikuntaa ja runsaammin ruokaa. Vuodon loputtua energiatasoni alkavat kohota, olen inspiroituneempi ja motivoituneempi, saan enemmän asioita aikaiseksi ja olen tehokkaampi. Tässä vaiheessa myös treenit kulkevat paremmin ja kehittymistä tapahtuu.

Näitä asioita en osannut kuunnella kehostani silloin kun käytin pillereitä. Enkä osaa sanoa varmaksi olisivatko kehon viestit ja energiatasojen muutokset olleet yhtä vahvoja pillereiden aikaan, koska monet tärkeät hormonaaliset reaktiot ja viestit eivät kulkeutuneet silloin elimistössäni samalla tavalla.

Tiivistettynä: olen erittäin tyytyväinen ja onnellinen siihen ratkaisuun, että lopetin pillereiden käyttämisen. Kuukautiseni ovat helpot ja olen niistä joka kerta ihan eritavalla kiitollinen kuin aikaisemmin. Tunnen syvää yhteyttä kehooni ja sen viesteihin, ja tutkin uteliaana omia luonteenpiirteitä, käyttäytymistä ja kehon haluja ja tarpeita kierron eri vaiheissa. Opettelen jatkuvasti tuntemaan ja tunnistamaan kehoni viestejä ja kuukautiskiertoani paremmin.

Hormonitoiminta kierron eri vaiheissa (luonnollinen kuukautiskierto)

Kuukautiskierron keskiarvoinen pituus on 28 päivää ja se koostuu 3 eri vaiheesta:

Follikulaarivaihe
Ovulaatio
Luteaalivaihe

Tarkastellaan seuraavaksi jokaista vaihetta erikseen:

Follikulaarivaihe ~ 1-14. päivät

Follikulaarivaihe on vuodon 1. päivä eli päivä, josta kiertoa lähdetään laskemaan ja vaihe päättyy ovulaatioon. Kierron alussa hormonit ovat matalimmillaan ja energiatasot voivat olla alhaalla. Tässä vaiheessa hormonitasot ja samalla energiatasot alkavat kuitenkin nousemaan.

Aivolisäke tuottaa follikkelia stimuloivaa hormonia (FSH), joka stimuloi munasarjojen follikkelin (munarakkula) kypsymistä eli toisin sanoin valmistaa ovulaatioon. Tässä vaiheessa tuottuu siis FSHta sekä estrogeenia. Vaiheen loppupuolella myös testosteroni tasot nousevat ja aiheuttavat korkean vietin. Lopussa estrogeenitasot nousevat piikkimäisesti aloittaen luteaalivaiheen hormonin (LH) tuottamisen ja ovulaation.

Ovulaatio ~ 14. päivä

Tämä vaihe kestää n. 24 tuntia ja alkaa 36 tunnin päästä aivolisäkkeen tuottaman lutenisoivan hormonin (LH) vapautumisesta (tämä laukaisee ovulaation). Munasolu irtoaa follikkelista ja se joko hedelmöittyy tai poistuu elimistöstä (vuoto). Tässä vaiheessa progesteronia ja estrogeenia vapautuu.

Luteaalivaihe ~ 15-28. päivät

Vaiheen alussa progesteronin tuotanto nousee, mutta loppupuolella sekä estrogeeni että progesteroni tasot tipahtavat matalimmilleen. Tämä vaihe päättyy vuodon alkamiseen, josta uusi kierto syntyy niin kauan ennen kuin munasolu hedelmöittyy ovulaation aikana ja raskaus alkaa.

Tiivistettynä

Meidän aivoissa sijaitseva hypotalamus kertoo aivolisäkkeelle milloin käynnistää ja sammuttaa signaaleja elimistössä. Aivolisäke taas tuottaa mm. FSHta ja LHta stimuloiden munasarjojen toimintaa ja sitä kautta kierron eri vaiheita.

HYPOTALAMUS ➡ AIVOLISÄKE ➡ MUNASARJAT ➡ OVULAATIO

Aivolisäke stimuloi eri hormoneilla myös lisämunuaisia (stressihormonit), käpylisäkettä (unihormonit) ja kilpirauhasta. Kilpirauhanen taas tuottaa hormoneita, jotka mukauttavat aineenvaihduntaa, mielialaa sekä kuukautiskiertoa.


Toiveena raskaus?

Kierron vaiheita tarkastellessa voidaan nähdä, mikä on otollisin aika tulla raskaaksi. Nainen voi tulla raskaaksi n. 5 päivän ajan kierron aikana. Raskaaksi ei voi tulla follikulaari vaiheen alussa eikä luteaalivaiheessa. Siemenneste säilyy "käyttökelpoisena" muutaman vuorokauden, joten yhdyntä muutama päivä ennen ovulaatiota tai ovulaation aikana tai heti sen jälkeen voivat johtaa raskauteen.

Tämä on erityisen tärkeä tieto meille, jotka emme käytä e-pillereitä. Muitakin suojautumisvälineitä on, mutta tietenkään ne eivät tuo 100% suojaa. Tästä syystä onkin tärkeää pelata aina varman päälle ja pysyä kärryillä, mikä kierron vaihe on milloinkin menossa. Tärkeää on myös pillereiden lopettamisen jälkeen antaa kierrolle aikaa tasoittua ja löytää oma paikkansa. Vasta kun kierto on ollut säännöllistä, eli vuoto on tullut joka kierrolla, pystyy laskemaan kierron päivät.

Tämä kuva on joltakin kurssilta/luennolta, mutta en muista miltä niistä!

Estrogeenin poistuminen elimistöstä

Estrogeenin poistuminen elimistöstä on erittäin tärkeä toiminta, jottei estrogeenia pääse kertymään liikaa. Estrogeeni puhdistuu elimistöstä maksan avulla ja poistuu kahden puhdistus vaiheen jälkeen virtsan mukana. Liika estrogeeni voi aiheuttaa mm. PMS-oireita, mielialan heilahteluita, raskaat ja kivuliaat kuukautiset, painonnousua, päänsärkyä ja migreeniä sekä turvonnutta oloa.

Mm. alkoholi, ksenoestrogeenit (estrogeenia muistuttavia ja matkivia hormoneita), e-pillerit ja esivaihdevuodet voivat aiheuttaa liiallista estrogeenin kertymistä elimistöön.

Detoksifikaatiota (puhdistumista) tehostavat mm. tumman vihreät ja ristikukkaiset kasvit (parsa- ja kukkakaali), luonnolliset c-vitamiinin lähteet (sitrushedelmät, paprika) ja magnesium. Maksan toimintaa tehostavat myös prosessoitujen ruokien, lisäaineiden ja alkoholin käytön vähentäminen tai pois jättäminen.

E-pillereiden vaikutus hormonitoimintaan

Estradiol (E2) on luonnollisesti hedelmällisen naisen elimistössä vallitsevin estrogeeni. E2 muodostetaan munasarjoissa ja se on tärkeä rintojen, kohdun ja emättimen kudoksille. E2 on myös tärkeitä terveysvaikutuksia luustoon, ihoon, maksaan ja aivoihin.

Hieman valmisteesta riippuen pillerit sisältävät kahta eri vaikuttavaa hormonia; estrogeenia (etinyyliestradioli [EE]) ja progestiinia (drospirenoni [DRSP]).

Etinyyliestradioli (EE) on vaikutukseltaan estrogeeni, mutta se on puolisynteettinen valmiste. EE on aktiivisuudeltaan estradiolia (E2) merkittävästi voimakkaampi ja EE:n puoliintumisaika veressä on 12 tuntia, kun taas E2:n puoliintumisaika on 70 minuuttia. Eli tästä syystä pillerit sisältävät tätä puolisynteettistä EEtä sen vahvemman ja pidemmän vaikutusajan takia.

Progesteroni on luonnollinen hormoni, joka valmistaa kohtua raskauteen ja se on luonnollisesti päähormoni luteaalivaiheen jälkeen. Progesteronia tuottuu keltarauhasessa ja on avainhormoni hedelmällisyyteen ja viettiin.

Drospirenoni (DRSP) on synteettinen hormoni ja se kuuluu keltarauhashormoneihin. DRSP vaikuttaa pääasiassa estämällä munasolun irtoamisen. Lisäksi valmiste muuttaa kohdunkaulan liman koostumusta ja ohentaa kohdun limakalvoa.

Tiivistettynä

Nyt kun ymmärrämme miten luonnollinen hormonitoiminta ja kierto toimivat sekä miten e-pillereiden vaikuttavat aineet toimivat ymmärrämme seuraavan:

E-pillereiden synteettiset hormonit ottavat ohjat naisen elimistössä. Pillerit estävät aivoissa FSH:n ja LH:n tuottumisen ja täten katkaisevat yhteyden aivolisäkkeen ja munasarjojen välillä = ovulaatiota ei pääse tapahtumaan.

HYPOTALAMUS ➡ AIVOLISÄKE || MUNASARJAT

E-pillereiden käytön aikainen vuoto ei ole kuukautisvuotoa vaan kohdunlimakalvon tyhjennysvuotoa, jonka synteettiset hormonit saavat aikaiseksi.

E-pillereiden muut terveysriskit

Seuraavat haittavaikutukset on kopioitu lääkeinfo.fi -sivulta YAZ-merkkisestä ehkäisyvalmisteesta.

Yleiset haittavaikutukset (mahdollisia 1–10 käyttäjällä 100 käyttäjästä):

mielialan vaihtelut
päänsärky
pahoinvointi
rintojen kipu, kuukautisiin liittyvät ongelmat, kuten epäsäännölliset kuukautiset tai kuukautisten poisjääminen

Melko harvinaiset haittavaikutukset (mahdollisia 1–10 käyttäjällä 1 000 käyttäjästä):

masennus, hermostuneisuus, uneliaisuus
huimaus, pistely
migreeni, suonikohjut, kohonnut verenpaine
vatsakipu, oksentelu, vatsavaivat, ilmavaivat, vatsakatarri, ripuli
akne, kutina, ihottuma
kipu ja särky, esim. selkäsärky, raajakipu, lihaskrampit,
emättimen sienitulehdus, lantiokipu, rintojen suureneminen, hyvänlaatuiset rintakyhmyt, verenvuoto kohdusta tai emättimestä (häviää yleensä hoidon jatkuessa), emätinvuoto, kuumat aallot, emätintulehdus (vaginiitti), kuukautisiin liittyvät ongelmat, kivuliaat kuukautiset, niukat kuukautiset, hyvin runsaat kuukautiset, emättimen kuivuus, epänormaali papa-näyte, sukupuolivietin väheneminen
energian puute, lisääntynyt hikoilu, nesteen kertyminen
painon nousu

Harvinaiset haittavaikutukset (mahdollisia 1–10 käyttäjällä 10 000 käyttäjästä):

kandidiaasi (sienitulehdus)
anemia, verihiutaleiden määrän lisääntyminen veressä
allerginen reaktio
hormonaalinen (endokriininen) häiriö
ruokahalun lisääntyminen, ruokahalun väheneminen, epänormaalin korkea veren kaliumpitoisuus, epänormaalin matala veren natriumpitoisuus
kyvyttömyys saavuttaa orgasmi, unettomuus
huimaus, vapina
silmävaivat, esim. silmäluomitulehdus, silmien kuivuus
poikkeavan nopea sydämensyke
laskimotulehdus, nenäverenvuoto, pyörtyminen
laajentunut vatsa, suolistohäiriö, vatsan turvotus, vatsatyrä, suun sienitulehdus, ummetus, suun kuivuus
sappitie- tai sappikipu, sappitulehdus
keltaruskeat läikät iholla, ekseema, hiustenlähtö, aknenkaltainen ihotulehdus, ihon kuivuus, ihon kyhmyinen tulehdus, liiallinen karvankasvu, ihohäiriö, ihojuovat, ihotulehdus, valoherkkä ihotulehdus, ihokyhmyt
kivulias tai vaikea yhdyntä, emätintulehdus (vulvovaginiitti), verenvuoto yhdynnän jälkeen, tiputteluvuoto, rintakysta, rintarauhasen liikakasvu (hyperplasia), pahanlaatuiset rintakyhmyt, kohdunkaulan limakalvon liikakasvu, kohdun limakalvon oheneminen tai surkastuminen, munasarjakystat, kohdun laajeneminen
yleinen huonovointisuus
painonlasku
haitallisia veritulppia laskimoissa tai valtimoissa, esimerkiksi:
jalassa tai jalkaterässä (ts. syvä laskimotukos)
keuhkoissa (ts. keuhkoembolia)
sydänkohtaus
aivohalvaus
pieniä tai ohimeneviä aivohalvausta muistuttavia oireita (ohimenevä aivoverenkiertohäiriä eli TIA)
veritulppia maksassa, vatsassa/suolistossa, munuaisissa tai silmässä.

Lopuksi

Kiitos, jos luit koko postauksen ja toivon, että sait siitä apua tai uutta tietoa. Kannatan ehdottomasti luonnollista ja toimivaa hormonitoimintaa ja kuukautiskiertoa. Halusinkin postauksella herätellä sinua ajattelemaan näitä asioita.

Jos olet aloittanut ehkäisyvalmisteen käytön jonkin tilan hoitoon (esim. akne tai runsaat ja kivuliaat kuukautiset), niin muista ettei valmiste ole ratkaisu tähän tilaan. Valmiste voi peittää nämä oireet alleen mutteivat hoida näiden juurisyitä. Voikin olla mahdollista, ja todennäköistä, että nämä samat oireilut, joihin valmistetta alettiin käyttämään, palaavat sen lopettamisen jälkeen. Mutta ratkaisuja löytyy muitakin ja aitoja asian ammattilaisia, jotka löytävät sinulle luonnollisen ja lääkkeettömän ratkaisun. 💓

Muista myös se, jos lopetat valmisteen käytön, kuukautiskiertosi ei palaudu sormia napauttamalla. Joillakin se vie 6kk, toisilla vähemmän ja toisilla pidempään. Anna itsellesi, hormonitoiminnallesi ja kierrollesi aikaa palautua ja käynnistyä uudelleen. 💓


💗: Jonna


Muutamia linkkejä, joita hyödynsin kursseilla opittujen tietojen lisäksi:

Kommentit

Suositut tekstit