Nokkospasta



Käytän nokkosta yleensä kuivattuna ja ripauksena vähän joka ruokaan lisäämään ruoan ravinteikkuutta. Erityisesti tykkään käyttää nokkosta pestossa. Talvisin käytän kuivattua nokkosta basilikan kaverina, kun taas keväisin olen käyttänyt pelkkiä nokkosen versoja. Pestoa voi valmistaa siis pelkästä nokkosesta tai jos haluaa, niin puoliksi basilikan kanssa. Pestoa voi sitten käyttää leivän päällä, uusien perunoiden kanssa, pastaan tai mihin vain keksit!

Tässä reseptissä nokkosesta valmistetaankin pesto, joka pyöräytetään pastan joukkoon. Tähän reseptiin olen käyttänyt tuoreita nokkosen versoja, mutta myöhemmin kesästä nokkosen lehdet käyvät myös oikein hyvin. Muista nokkosta kerätessäsi käyttää hanskoja niiden poltinkarvojen takia. Poltinkarvat tuhoutuvat sitten ryöpätessä.

Pestossa on käytetty ravintohiivahiutaleita, mutta jos olet juuston ystävä, voit hyvin korvata ravintohiivahiutaleet parmesaanilla tai pecorino romanolla. Ravintohiivahiutaleet ajavat reseptissä siis juuston asemaa. Niiden maku on todellakin juustomainen ja pähkinäinen. Ravintohiivahiutaleet sisältävät kaiken lisäksi B-ryhmän vitamiineja, proteiineja ja kuitua, joten ne täydentävät mukavasti ruokavaliota, jos olet esimerkiksi kasvissyöjä.

 


Nokkospesto

  • 1 dl auringonkukan siemeniä
  • 1 L nokkosen versoja tai lehtiä, ryöpättynä n. 1,5 dl
  • (1/4 osa puntti basilikaa)
  • 2 valkosipulin kynttä
  • ½ sitruunan mehu
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • 0,5-1 dl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • Muutama kierros mustapippurimyllystä

  1. Paahda auringonkukan siemenet kuivalla pannulla kunnes saavat hieman väriä. Siirrä jäähtymään.
  2. Ryöppää nokkoset muutaman minuutin ajan kiehuvassa vedessä. Nosta siivilään ja puristele kuiviksi.
  3. Lisää jäähtyneet siemenet, nokkonen ja muut raaka-aineet tehosekoittimeen ja surauta sekaisin. Sekaan saa jäädä siemenistä pientä purutuntumaa.



Nokkospesto sujahtaa mukavasti pastan joukkoon! Nokkospesto ja pasta toimisivat mainiosti myös kahdestaan varsinkin, jos haluaisi hieman kevyemmän version. Tällä reseptillä teet kaksi isoa annosta kahdelle nälkäiselle tai kolme pienempää annosta.

Pastareseptissä voit halutessasi vaihtaa juuston ravintohiivahiutaleisiin tai pekonin esimerkiksi tofuun tai nyhtökauraan. Resepti toimii varmasti niinkin. Meillä oli tässä käytössä gluteenitonta täysjyväriisipastaa ja edeltävältä reissulta ylijääneitä horsman versoja, jotka sopivat hyvin mukaan.



Nokkospasta (2 isoa annosta tai 3 pienempää)

  • nokkospestoa (Ohje yllä)
  • 250 g mieleistäsi pastaa
  • 170g pekonia
  • kourallinen horsman versoja (tai parsakaalin nuppuja)
  • suolaa, mustapippuria, sitruunanmehua
  • pecorino romanoa tai parmesaania
  • ruohosipulia/kevätsipulia
  1. Keitä pasta al denteksi.
  2. Sillä aikaa kun pasta kiehuu, suikaloi pekoni ja aseta ne kylmälle ja kuivalle pannulle. Aloita pekonin paisto siis kylmältä pannulta ja paista kunnes rapeaa.
  3. Nosta pekonit lautaselle sivuun odottamaan ja paista horsmat (tai parsat) pekonin rasvassa.
  4. Paista horsmia muutama minuutti, jotta ne saavat hieman väriä tai rapeutuu. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla.
  5. Kaada suurinosa pastan keitin vedestä pois ja ota desi talteen.
  6. Sekoita haluamasi määrä nokkospestoa pastan joukkoon. Lisää vähän keitinvettä, jos pasta tuntuu liian kuivalta. Sekoita joukkoon myös horsmat.
  7. Annostele pasta ja horsmat lautasille ja ripottele päälle rapeat pekonit.
  8. Koristele annos Pecorino romano -raasteella ja pieneksi hakatulla ruoho- tai kevätsipulilla.
  9. Nauti!



Iltauinnin jälkeen oli niin kova nälkä ettei kerennyt edes uimapukua vaihtaa, mutta hei, kesä kuivattaa :)    -Jonna

Kommentit

Suositut tekstit