Juhannus grillaillen

Moikka! Ajattelin tehdä pienen koosteen resepteineen siitä, mitä me kokkailtiin ja syötiin juhannuksena. Meillä oli juhannusseurueessa seka- ja kasvissyöjiä, joten resepteistä löytyy molemmille jotakin.



Tästä postauksesta löydät seuraavat reseptit:


Juhannusaatto
Kvinoalla täytetyt kesäkurpitsakupit
Broileri- ja tofuvartaat hulihuli marinadissa
Maapähkinävoi -dippi
Rapeat kukkakaalit
Perunasalaatti uusista perunoista


Juhannuspäivä
Jauheliha- ja härkiskepakot
Minttu-jogurttikastike
Tilliperunat
Herkkusienet pekonihunnulla
Raikas vesimelonisalaatti (1) ja (2)
Tuore coleslaw

Juhannuspäivän jälkeen
BBQ ribsit
Letut marjoilla ja kaurakermavaahdolla

+ makkara suositukset



Kvinoalla täytetyt kesäkurpitsakupit 6:lle

3 keskikokoista kesäkurpitsaa
Oliiviöljyä
2 dl kuivaa kvinoaa
½ yrttiliemikuutio
½-1 tl suolaa
½ purkki vuohenjuustolevitettä
Tuoretta persiljaa ja ruohosipulia
100g fetaa
  • Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan yrttiliemikuutiossa. Lisää suola ja anna jäähtyä. Lisää jäähtyneen kvinoan sekaan tuoreet yrtit silputtuna, vuohenjuustolevite ja kuutioitu feta.
  • Leikkaa kesäkurpitsat 3 osaan pituussuunnassa. Koverra sisustaa ulos niin, että pohjat säilyvät ehjinä ja kesäkurpitsat muistuttavat kuppeja. Öljyä kesäkurpitsat ulkoapäin.
  • Täytä kesäkurpitsakupit kvinoatäytteellä ja grillaa niin että kupit pehmenevät, mutta ovat vielä napakoita.


Broilerivartaat 4:lle

400g broilerin ohutfileetä
½ annos hulihuli -marinadia (resepti alla)
Vartaisiin lisäksi ananasta ja pieniä herkkusieniä
  • Viipaloi kanat vartaisiin sopiviksi paloiksi ja laita pussiin. Kaada jäähtynyt marinadi sekaan ja sulje pussi. Pyörittele pussia, jotta marinadi sekoittuu kanoihin ja anna maustua mieluiten yön yli. Seuraavana päivänä pujota kanat ja kasvikset vartaisiin ja grillaa molemmin puolin.


Tofuvartaat 4:lle

500g kiinteää ja maustamatonta tofua
½ annos hulihuli -marinadia (resepti alla)
Vartaisiin lisäksi ananasta ja pieniä herkkusieniä
  • Kuivaa tofua talouspaperin sisällä ja painon alla n. 10 minuuttia. Paloittele tofu isoiksi paloiksi ja laita pussiin. Kaada jäähtynyt marinadi sekaan ja sulje pussi. Pyörittele pussia varovasti, jotta marinadi sekoittuu tofuihin ja anna maustua mieluiten yön yli. Seuraavana päivänä pujota tofut varovasti kasvisten kanssa vartaisiin ja grillaa molemmin puolin.


Hulihuli -marinadi:

2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
4 kpl valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 dl ananasmehua/sosetta
½ dl soijakastiketta
1 dl ketsuppia
2 rkl ruokosokeria
2 tl suolaa
½ tl chilimaustetta
  • Laita kaikki ainesosat kattilaan ja keitä 5 minuuttia. Jäähdytä.



Maapähkinävoi -dippi

n. 1 dl maapähkinävoita
1 rkl soijakastiketta
1 rkl sitruunamehua
1/4 tl suolaa
Pieni ripaus chilimaustetta
  • Sekoita kaikki dipin ainekset keskenään ja lisää soijaa, sitruunaa tai suolaa maun mukaan.


Rapeat kukkakaalit

1 keskikokoinen kukkakaali
Oliiviöljyä
n. 1 pss Santa Marian crispy chicken -mausteseosta
  • Lämmitä uuni 225 asteeseen. Pilko kukkakaalit suuhun sopiviksi paloiksi, pyörittele ensin öljyssä ja sitten mausteseoksessa. Paista uunissa 15 minuuttia ja pyöräytä kukkikset kerran ympäri paiston aikana.

Tuoreet maissit eivät vaatineet muuta kuin öljyä
ja mieleisiä mausteita pintaan. Grilliin ja NAM.


Perunasalaatti uusista perunoista

10 kpl keitettyjä ja jäähdytettyjä uusia perunoita (esim. edelliseltä päivältä jääneitä)
1 punainen kevätsipuli varsineen
1 suolakurkku
1 omena
Pari oksaa tilliä
Majoneesia (ohje alla)
  • Pilko perunat sopiviksi suupaloiksi. Kuutioi suolakurkku ja omena sekä silppua sipuli varsineen sekä tilli. Yhdistä kulhossa majoneesin kanssa ja lisää suolaa, jos tarve.

Majoneesi (oliiviöljyyn)

2,5 dl oliiviöljyä (miedon makuista)
2 keltuaista
1 rkl sinappia
1 rkl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
1 tl hunajaa (jos sinappi on makeaa, niin ei välttämättä tarvitse)
½ tl suolaa
  • Aseta keltuaiset, sinappi, omenaviinietikka/sitruuna ja hunaja blenderiin tai kulhoon. Laita blenderi käyntiin tai sekoita käsivatkaimella ja lisää oliivöljyä ohuena nauhana kokoajan sekoittaen. Mausta lopuksi suolalla.



Jauhelihakepakot 8kpl

500 g jauhelihaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 kananmuna
1 rkl sinappia
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
Ripaus chilimaustetta
Ruohosipulia hienonnettuna
  • Kuullota hienonnettua valkosipulia pannulla öljyssä. Sekoita kaikki ainesosat käsin jauhelihan joukkoon. Nypi jauhelihasta samankokoisia könttejä ja pyörittele ne palloiksi. Pyörittele palloista leikkuulautaa vasten pitkuloita ja työnnä grillivarras pötkön läpi. Grillaa joka puolelta.


Härkiskepakot 8-10kpl

1 pkt (250g) maustamatonta härkissuikaletta
1 dl vettä
2 kananmunaa
¾ dl korppujauhoja
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
Ripaus chilimaustetta
Ruohosipulia hienonnettuna
  • Kuullota hienonnettua valkosipulia pannulla öljyssä. Laita härkis, vesi, kananmunat ja korppujauhot blenderiin tai aja sauvasekoittimella sekaisin. Lisää valkosipulit ja mausteet. MAISTA ja lisää mausteita tarvittaessa. Nypi massasta samankokoisia könttejä ja pyörittele ne palloiksi. Pyörittele palloista leikkuulautaa vasten pitkuloita ja työnnä grillivarras pötkön läpi. Grillaa joka puolelta.

Minttu-jogurttikastike

2dl turkkilaista jogurttia
1-2 rkl sitruunanmehua
Parin minttuoksan lehdet hienonnettuna
½ tl suolaa
  • Sekoita kastikkeen ainekset keskenään, maista ja aseta kylmään maustumaan.


Tilliperunat

Uusia perunoita
Tilliä
Laadukasta merisuolaa
Voita
  • Höyrytä uusia perunoita tillin kanssa kattilassa n. 15-20 min koosta riippuen. Kun perunat tuntuvat kypsiltä lisää suola ja voi ja hölskytä kattilassa sekaisin. Perunat jatkavat vielä hetken kypsymistä, jos kattilan kansi on kiinni.


Herkkusienet pekonihunnulla

8 kpl isoja herkkusieniä
1 pkt pekonia
Koskenlaskija-juustoa tai vuohenjuustoa
  • Nypi herkkusienien kannat pois. Täytä herkkusienet juustolla ja kääri pekoni ympärille. Grillaa molemmin puolin.

Raikas vesimelonisalaatti (1)

1 pkt halloumijuustoa
½ pieni vesimeloni
1 avomaankurkku kuorittuna
Vihreää salaattia
Kevätsipulin vartta silputtuna
Sitruunan tai limen mehua
  • Viipaloi halloumi ja paista kuumalla pannulla öljyssä molemmin puolin. Siirrä lautaselle jäähtymään. Pilko sillä aikaa vesimeloni ja kurkku sopiviksi kuutioiksi ja sekoita salaatin ja kevätsipulin varren kanssa. Pirskottele päälle sitruunan tai limen mehua ja lisää halloumi.


Raikas vesimelonisalaatti (2)

1/2 pieni vesimeloni
mansikoita
100g fetaa
basilikan tai mintun lehtiä
sitruunan tai limen mehua
  • Kuutioi vesimeloni ja viipaloi mansikat. Lisää päälle murusteltu fetajuusto, basilikan/mintun lehdet ja pirskottele päälle sitruunan/limen mehua.

Tuore coleslaw

2 porkkanaa
½ varhaiskaali
Kevätsipulin vartta silputtuna
1-1/2 dl oliiviöljy majoneesia (ohje perunasalaatin alla)
  • Raasta porkkana ja suikaloi varhaiskaali. Sekoita kevätsipulin ja majoneesin kanssa sekaisin.



BBQ-ribs 8:lle

1,7 kg naudan ribsejä
Poppamiehen Burgers & Ribs Rub mausteseosta
Poppamiehen Classic BBQ kastiketta
  • Poista kalvo luiden päältä ujuttamalla veitsi tai sormet luun ja kalvon väliin. Hiero reilusti mausteseosta ribseihin ja anna maustua seuraavaan päivään.
  • Ota seuraavana päivänä liha ½ tunniksi huoneenlämpöön ja kääri tiiviisti folion sisään. Laita 125 asteiseen uuniin lepäämään n. 3 tunniksi. Liha alkaa olemaan kypsää kun liha on vetäytynyt ja irtoaa hyvin luista.
  • Pyörittele liha BBQ kastikkeessa ja grillaa kuumalla lämpötilalla joka puolelta.


Letut marjoilla ja kaurakermavaahdolla

2 kananmunaa
5 dl villivadelma vichyä
3 dl Virtasalmen viljatuotteen lettujauhoseosta
1 tl suolaa
1 kypsä banaani muussattuna
1 rkl hunajaa
(ripaus kardemummaa)
voita paistamiseen (tai kookosöljyä)

Lisäksi:
Tuoreita mansikoita tai esim. pakaste mustikoita ja vadelmia
Tuoreita kirsikoita
limen mehua
Oatlyn vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
  • Riko kananmunat kulhoon ja vispaa vichy kananmunien sekaan. Lisää suola, muussattu banaani ja hunaja sekaan (+kardemumma). Lisää jauhot. Taikina saa turvota sen aikaa kun muurikkapannu lämpenee. Jos taikina tuntuu liian löysältä, lisää hiukan jauhoja.
  • Aseta pannulle nokare voita ja nosta kauhalla taikinaa pannun keskelle. Pyöräytä sitten kauhalla taikinaa kohti pannun reunoja, jotta saat lettuihin pitsireunan.
  • Paista molemmin puolin.
  • Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Pilko marjat ja kirsikat ja pirskottele limen mehua marjojen päälle.



Toivottavasti sait resepteistä ideoita kesäajan kokkailuun ja grillailuun! 🌞




Meillä grillailtiin tietysti lisäksi makkaraa ja antaisinkin niihin muutaman suosituksen! Kannattaa hiukan lukaista makkaroiden tuoteselostuksia kaupassa ja valita mahdollisesti sellainen, joka sisältää mahdollisimman aitoa tavaraa ja lisäaineiden määrä olisi vähäinen tai jopa olematon.

Me ostettiin grillimakkarat läheiseltä tilalta suoraan, jolloin makkarat olivat tehty luomu naudan- ja lampaanlihasta eivätkä sisältäneet yhden yhtäkään lisäainetta ja maku oli erinomainen!

Kaupasta löytyy myös hyviä vaihtoehtoja Tammiselta ja Snellmanilta. Meillä grillattiin kotiin saavuttua juhannukselta jäänyt Snellmanin ”Kunnon lenkki luonnonkuoressa” uunissa grillivastuksella. Snellmanin ”Kunnon lenkki luonnonkuoressa” sisältää GMO-vapaalla ruokittua nautaa ja possua ja vähemmän lisäaineita, joten siis iso peukku!



Ihanaa kesää ja grillailuhetkiä kaikille!

💛: Jonna

Ruokalepo oli meillä myös yksi juhannuksen lempipuuhia.



Kommentit

Suositut tekstit