Paistettua horsmaa

Paistettua horsmaa

Maitohorsmaa eli rentunruusua voidaan hyödyntää koko kesän ajan. Kevät on kuitenkin horsman keruun kulta-aikaa, sillä juuri ilmestyneet, noin 10 - 15 cm pituiset horsman versot ovat ihanan rapsakoita ja parsamaisia. Horsmaa voikin siis hyödyntää parsan tavoin! Tästä postauksesta voit käydä lukasemassa horsman terveyshyödyistä.

Horsman maku on mieto eikä ollenkaan kitkerä, joten sen makuun on helppo tykästyä. Pidemmäksi kasvaessaan varsi muuttuu kuitenkin puumaiseksi, jolloin varsi on suositeltavaa kuoria. Vanhemmista horsmista kannataakin hyödyntää vain lehdet ja lilat kukinnot.

Seuraavaksi kerronkin sinulle kuinka itse yleensä valmistan horsmaa. Paistettu horsma sopii minkä tahansa ruoan lisukkeeksi. Me olemme nauttineet sitä lisäkkeenä lihan kaverina, nokkoslettujen täytteenä ja hyvän leivän ja voin, tai kuten tässä reseptissä, nokkospeston kanssa.
Pienet ötökät tykkäävät kovin horsman versoista myös. Jos haluat, voit huuhdella versot tai laittaa ne hetkeksi likoamaan kylmään veteen. Meitä pieni lisäproteiini ei kuitenkaan haittaa, joten iskemme ne yleensä suoraan pannulle. 

Paistettua horsmaa

  • n. 30 kpl horsman versoja (tai haluamasi määrä)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1 rkl sitruunanmehua

1. Kaada pannulle oliiviöljy ja hienonnetut valkosipulin kynnet ja kuumenna.
2. Kun valkosipulit alkavat saamaan hieman väriä, lisää horsmat pannulle.3. Lisää sitruunanmehu.
4. Pyörittele horsmia muutaman minuutin ajan pannulla kunnes ne selkeästi kypsyvät ja saavat väriä. Nosta hieman lämpötilaa, jos haluat niiden rapeutuvan.
5. Mausta suolalla ja pippurilla.Ihanan kesäillan päätteeksi päätimme nauttia paistetut horsmat patongin ja nokkopeston kanssa. Hyvänlaatuinen luomu voi, maustettuna sormisuolalla, maistuisi varmasti myös! (Nokkospeston reseptin löydät edellisestä postauksesta) Kattauksen kruunasivat vielä kylmä kuusenkerkkälatte ja paistetut kananmunat, tietenkään upeaa ilta-auringonpaistetta ja taustalla soivaa vanhaa jazz-musiikkia unohtamatta.
Vaikka horsman kulta-aika, eli horsman versojen aika on tältä kesältä ohi, niin muista, että myös muita horsman osia voidaan silti hyödyntää. Tiedät sitten ensi keväänä odottaa uusien horsmien puskeutumista maan läpi. Sitä hetkeä ei kannata ohittaa!   -Jonna

Kommentit

Suositut tekstit